Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Portál
  2. Ochrana pamiatok
  3. Dejiny pamiatkovej starostlivosti
  4. Mikuláš Štalmach

Mikuláš Štalmach

*1907 – † 1990

Jeden z nestorov reštaurátorského umenia na Slovensku sa narodil a žil v Liptovskom Mikuláši. Študoval na Akadémii výtvarných umení v Budapešti. Už v roku 1959 samostatne vystavoval svoju reštaurátorskú tvorbu vo výstavnej sieni na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Špecializoval sa na reštaurovanie nástennej maľby vo významných sakrálnych pamiatkových objektoch a na reštaurovanie drevených polychromovaných artefaktov.

Jednou z jeho prvých a významných prác bolo reštaurovanie gotických nástenných malieb v r. k. kostole v Spišskej Novej Vsi, renesančných nástenných malieb na fasáde budovy radnice v Levoči, nástenné maľby a renesančný trámový strop v r. k. kostole Smrečany (1952-1955), gotické plastiky v kláštornom kostole v Hronskom Beňadiku a gotické nástenné maľby v r. k. kostole Ludrová.

Štalmachovo reštaurátorské dielo doposiaľ ostalo nespracované. V archívnych fondoch Pamiatkového úradu sa nachádzajúc niektoré dokumentačné materiály z reštaurovania pamiatok len vo veľmi fragmentárnom počte. Zväčša sú prezentované len fotografickou dokumentáciou prác. Najstaršími dokumentáciami sú práce spadajúce do rokov 1955- 1958, neskôr z rokov 1960-1961 a dve práce spojené s reštaurovaním zbierkových muzeálnych predmetov z Múzea v Levočskej radnici sem boli postúpené v roku roku 1990.

Galéria v Liptovskom Mikuláši, kde autor žil, vlastní viaceré dokumentačné materiály, ktoré ostali nespracované a ktoré môžu poskytnúť ucelený obraz o diele tohto priekopníka reštaurovania na Slovensku, ktorý v povojnových rokoch 20. stor. zohral významnú úlohu pri záchrane nášho pamiatkového fondu a aktivít autora, ktorý bol dlhoročným členom Reštaurátorskej komisie pri Diele, podniku Slovenského výtvarného fondu výtvarných umení a v neposlednom rade tiež pri spracovaní komplexného katalógu reštaurátorských prác Mikuláša Štalmacha.

Mgr. Magdaléna Brázdilová