Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Portál
  2. Aktuality
  3. Detail

V Trnave objavili časť barbakanu Dolnej brány

KPÚ Trnava
Pohľad na murivo barbakanu v Trnave od východu, foto: P.Grznár, KPÚ Trnava

Ďalšiu časť mestského opevnenia, tzv. barbakan objavili archeológovia pri archeologickom výskume južne od prezentácie Dolnej brány. Barbakan bol pôvodne rozsiahlou stavbu, ktorá mala chrániť prístup k najzraniteľnejšej časti každého opevnenia - bráne. Jeho výstavba v 16. storočí bola vyvolaná narastajúcim nebezpečenstvom zo strany Osmanskej ríše. Toto predsunuté opevnenie zamedzovalo priamemu čelnému útoku, pretože prístupová cesta do mesta sa v ňom lomila približne v 90-stupňovom uhle. Aktuálny nález muriva sa nachádza južne od prezentácie Dolnej brány v blízkosti vyústenia Streleckej ulice. Zistený nález sa týka časti východného obvodového múru, celý pôdorys barbakanu, ktorý by umožňoval jeho prezentáciu, je možné zachytiť iba ďalším výskumom, ktorý je potrebné smerovať do polohy námestia SNP. Dolnú bránu trnavských stredovekých hradieb zbúrali na začiatku roku 1819 pre potreby rozrastania mesta a aj pre jej zlý technický stav, barbakan rozobrali už v rokoch predtým.

Text a fotografie: Peter Grznár, KPÚ Trnava

Pohľad na murivo barbakanu v Trnave od východu, foto: P.Grznár, KPÚ Trnava
Tren.rtf
Trn.rtf
Tur.rtf