Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Portál
  2. Ochrana pamiatok
  3. Európske dedičstvo
  4. História značky Európske dedičstvo

História značky Európske dedičstvo

Medzinárodné sympózium Europe de la Culture, ktoré sa konalo v máji 2005 v Paríži, podnietilo viaceré európske vlády k prijatiu opatrení na zlepšenie poznania európskej histórie a na podporu povedomia o spoločnom kultúrnom dedičstve všetkých Európanov. Jedným z nich bolo ustanovenie značky Európske dedičstvo ako medzivládnej iniciatívy propagujúcej lokality mimoriadneho európskeho významu. K zakladajúcim štátom iniciatívy patrili Francúzsko, Španielsko, Maďarsko, Grécko, Taliansko, Poľsko a Belgicko, neskôr sa rozšírila na celkovo 19 členských štátov.

19. marca 2007, pri príležitosti 50. výročia podpísania Rímskych zmlúv (zakladajúcich Európske hospodárske spoločenstvo), boli vyhlásené prvé lokality Európskeho dedičstva, medzi nimi napr. Akropola v Aténach, Benediktínske opátstvo Cluny alebo dom Roberta Schumana v Scy-Chazelle. Medzivládna iniciatíva Európske dedičstvo bola priamou predchodkyňou a inšpiráciou pre vytvorenie súčasnej akcie Európskej únie pod názvom Značka Európske dedičstvo.

V rokoch 2009 a 2011 boli v rámci medzivládnej iniciatívy ako Európske dedičstvo označené aj štyri slovenské lokality: