Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Portál
  2. Ochrana pamiatok
  3. Dejiny pamiatkovej starostlivosti
  4. Mária Mariániová

Mária Mariániová

PhDr., *17.1.1913 – † 2004

K pracovníkom, ktorých celý život je spätý s výskumom a reštaurovaním pamiatkového a muzeálneho fondu na Slovensku, patrí bezo sporu pani Mária Mariániová.

V prvopočiatkoch svojej praxe , po ukončení štúdia odboru dejín umenia a prehistorickej archeológie, ktoré zavŕšila doktorátom filozofie v roku 1944 na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, pracovala do roku 1946 v Slovenskom národnom múzeu v Martine vo funkcii kustóda historických zbierok, kde sa podieľala aj na konzervácii muzeálnych predmetov. V rokoch 1946-1949 pracovala v Matici Slovenskej . Po absolvovaní kurzu konzervácie listín , archívnych materiálií a kurzu fotografie sa venuje reštaurovaniu zbierok až do roku 1952. V tomto roku sa stáva správkyňou zbierok Okresného múzea v Kežmarku, odkiaľ v roku 1953 odchádza pracovať ako reštaurátorka do Východoslovenského múzea v Košiciach, kde sa zúčastňuje reštaurovania galerijných exponátov až do roku 1954.

Po získaní skúseností v spracovávaní muzeálnych zbierok, odbornej údržbe a konzervácii, odchádza v roku 1954 do funkcie odbornej pracovníčky Slovenského pamiatkového ústavu, kde pracovala s prestávkami (1956-1962) až do roku 1973 ako reštaurátorka v novozaloženom reštaurátorskom ateliéri až do svojej šesťdesiatky.

Podieľala sa na prácach spojených s prvým Súpisom pamiatok na Slovensku. Jej umelecko-historické a lexikálne znalosti boli plne využité aj pri vydaní publikácie „Kultúrne bohatstvo Slovenska“. Hlavnou pracovnou náplňou p. Mariániovej bolo však reštaurovanie pamiatok. Vykonávala terénny výskum hnuteľných pamiatok vo Východoslovenskom kraji a realizovala preventívnu reštaurátorskú záchranu ikonostasov . Reštaurovala nástenné maľby a mobiliáre kostolov.

Počas svojej praxe na ústave ukončila viac ako 30 reštaurátorských akcií, z ktorých možno spomenúť napr. reštaurovanie nástenných malieb v ev. a. v. kostole Batizovce, nástenné maľby v drevenom kostole v Hervartove, maľby na dreve v drevenom kostole v Kožanoch, sgrafitá a nástenné maľby v kaštieli Andrášiovcov v Humennom, oltáre v r. k. kostole sv. Michala v Šindliari, ikony z kostola v Šemetkovciach, oltár sv. Anny v r. k. kostole v Spišskej Belej a mnohé ďalšie.

Popri tejto terénnej práci sa roky venovala a spracovávala bibliografiu výtvarných umelcov, ktorých diela alebo rodinný pôvod sú na Slovensku. P. Mariániová je tiež autorkou menného registra výtvarníkov v 3. zväzku Súpisu pamiatok na Slovensku s ichživotopisnými a identifikačnými údajmi. Umrela v roku 2004.

Mgr. Magdaléna Brázdilová