Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Portál
  2. Projekty a medzinárodná spolupráca
  3. ČERVENÝ KLÁŠTOR
  4. Projekt Červený Kláštor - znovuzrodený

Projekt Červený Kláštor - znovuzrodený

Prijímateľ: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky

Partneri projektu: Norsk Kulturvav, Fortidsminneforeningen – National Trust of Norway

Výška projektového grantu: 1 100 000,- €

Trvanie realizácie projektu: 27. 1. 2020 – 27. 1 2023

Pamiatkový úrad SR začiatkom februára 2020 začal s impelementáciou preddefinovaného projektu financovaného z EEA Grants.

Múzeum Červený kláštor v obci Červený Kláštor bolo zriadené a otvorené v roku 1966 ako vysunutá expozícia Východoslovenského múzea Košice. V rokoch 1999 - 2007 bolo vedené ako múzejná expozícia Ľubovnianského múzea Stará Ľubovňa. Od roku 2010 pôsobí ako samostatné múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Pamiatkového úradu SR, pričom prevádzkovateľom múzea je nezisková organizácia CYPRIAN, n. o. V súčasnosti Múzeum Červený Kláštor prezentuje historický architektonicko-stavebný vývoj kláštora, ako aj duchovné posolstvo a spôsob života mníšskeho rádu kartuziánov a kamaldulov.

Areál Červený kláštor, foto: Cyprián n.o.

Projekt Červený Kláštor - znovuzrodený, má zásadným spôsobom zmeniť doterajšiu podobu niekoľkých objektov a vybraných častí kláštora kartuziánov a to prostredníctvom pamiatkovej obnovy kombinovanej s vložením nového obsahu korešpondujúcim s jeho historickým odkazom. Obnova a nová funkčná náplň časti kláštora má zabezpečiť schopnosť nielen udržať nadobudnutú podobu ale aj generovať výnosy, ktoré by umožnili ďalej pokračovať v obnove kláštorného komplexu.

Národná kultúrna pamiatka Kláštor kartuziánov v obci Červený Kláštor patrí k najvýznamnejším pamiatkam tohto druhu na Slovensku a je najväčšou a najvýznamnejšou pamiatkou v správe Pamiatkového úradu SR. História vzniku kláštora siaha do roku 1320, kedy ho založili kartuziánski mnísi ako filiálny konvent kláštora na Skale útočišťa na Spiši. V 18. storočí prešiel čiastočne stavebnými úpravami, ktoré určili jeho terajší vzhľad. Hlavnými zachovanými stavbami areálu sú gotický jednoloďový kostol, stredoveká kláštorná budova s refektárom a s krížovou chodbou, tzv. hodinová veža, hospodárske budovy a tzv. veľká klauzúra s čiastočne zachovanými domami pre mníchov. Umelecko-historicky najhodnotnejšiu výzdobu nástennými maľbami má zachovanú kostol a stredoveký refektár.

Kláštor reprezentuje na Slovensku jeden z mála zachovaných príkladov monastickej architektúry kartuziánskej a kamaldulskej rehole a je významným aj v kontexte európskeho kultúrneho dedičstva, keďže patrí k jedným z najvýchodnejších lokalít uvedených rehoľných komunít. Červený Kláštor prešiel v ostatných 15 rokoch významnou hmotnou obnovou a funkčnou revitalizáciou. V tomto rámci vznikla muzeálna expozícia, rozšírili a zmodernizovali sa ubytovacie kapacity, obnovila sa činnosť pôvodného hostinca na nádvorí. Popri realizácii obnovovacích a reštaurátorských prác je v súčasnosti významná časť aktivít venovaná aj príprave podmienok umožňujúcich prinavrátenie niektorých pôvodných funkcií kláštora.

Cieľom projektu je na jednej strane podstatné zatraktívnenie objektov E a F kláštorného areálu pre návštevníkov a to formou a obsahom zážitkovej návštevy kultúrno – historickej pamiatky a na strane druhej, vytvorenie podmienok pre doškoľovacie aktivity v oblasti ochrany pamiatok. Vytvorenie novej ponuky pre návštevníka vychádza z oživenia vybraných súčastí niekdajšieho života mníchov ale aj funkciami, s ktorými bol a je kláštor pre odborníkov i záujemcov z radov širšej verejnosti historicky previazaný: škola v prírode & múzeum & Pamiatkový úrad SR. Všetky sú inovatívnou podobou pôvodných či nových funkcií a činností kláštora a jeho obyvateľov.

Projekt si teda kladie za cieľ "znovuzrodenie" vybraných pôvodných dôležitých funkcií kláštora: výrobu piva a medoviny (kláštorný pivovar a fermentáreň medoviny), výrobu produktov z liečivých rastlín (Cypriánová lekáreň/manufaktúra), výchovno-vzdelávacie aktivity určené deťom (Kláštorná škola), poskytnutie priestoru pre hlbšiu a dlhšiu introspekciu a meditáciu bez významnejších zásahov civilizácie (Digital detox camp). Chce však byť aj novým priestorom pre doškoľovacie aktivity pre zamestnancov PÚ SR (Doškoľovacie centrum PÚSR - ČK) ako aj úplne prerobenú, modernú a návštevnícky atraktívnu múzejnú expozíciu zloženú z troch častí (Dejiny Červeného Kláštora, Mníšske rády na Slovensku a Dejiny pamiatkovej starostlivosti v SR).

Základné aktivity projektu okrem riadenia projektu a doba ich trvania sú: 1. Rekonštrukcia infraštruktúry - Obnova objektov E a F pre potreby projektu, 24 mesiacov; 2. Zriadenie nových prevádzok a služieb - Obnova tradičných činností kláštora: zriadenie pivovaru, varne medoviny a potrebného zázemia, zriadenie Cypriánovej Manufaktúry/lekárne, nová múzejná expozícia, Kláštorná škola, obnova mníšskych izieb ako digital detox camp a spustenie ich prevádzky 24 m; 3. Mäkké projektové aktivity - Školenie pracovníkov nových prevádzok a príprava edukačných aktivít PÚSR v Kláštornej škole / publicita projektu, 6/30 (publicita) mesiacov; 4. Spolupráca s Nórskymi partnermi – nastavenie produktového marketingu a vytvorenie príručky/prezentácie v oblasti pamiatkovej advokácie, 30 mesiacov.

Ak chcete vedieť viac o tom ako postupuje realizácia projektu sledujte weby www.eeagrants.sk alebo www.muzeumcervenyklastor.sk