Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Portál
  2. Ochrana pamiatok
  3. Dejiny pamiatkovej starostlivosti
  4. Ľudmila Husovská

Ľudmila Husovská

Ing. arch., CSc. *8. 8.1942 - †17.3.2022

Patrí k výrazným predstaviteľkám silnej generácie pamiatkarov-výskumníkov, ktorá nastúpila na Slovenský ústav pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody (SÚPSOP) koncom 60. a začiatkom 70. rokov 20. storočia.

Podieľala sa na záchrane pamiatok v súvislosti s prípravou vodného diela Liptovská Mara, na mapovaní zanikajúceho bratislavského Podhradia, bola členkou výskumných tímov, ktoré odkrývali pamiatkové hodnoty významných sakrálnych objektov, napr. Kostola sv. Kataríny a celého hradného areálu v Kremnici, Kostola sv. Mikuláša v Prešove či farského kostola v Bratislave-Devíne. Súčasne spolupracovala na medzinárodných výskumných úlohách historických jadier stredovekých miest.

Svoje skúsenosti dodnes využíva v aktívnej činnosti v Odborno-metodickej komisii Pamiatkového úradu SR i ako predsedníčka Pamiatkovej rady MK SR. V tomto roku sa dožíva významného životného jubilea.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel jej bola 21. apríla 2012 v Červenom Kláštore slávnostne udelená cena Pamiatkového úradu SR za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenskej republiky – Cena Alžbety Güntherovej-Mayerovej 2012.